Наприкінці лютого після військового вторгнення в Україну ціни на брухт металу різко підскочили, як власне, і на весь металопрокат. Ця тенденція спостерігалася практично на всіх ринках світу через невизначеність та можливий дефіцит на сировину й сталь. І лише згодом, коли тематика війни стала «повсякденністю» для світового співтовариства, ціни знову стали регулюватися у відповідності до ринкової кон’юнктури. Хоча війна в Україні й наклала свій відбиток на економіку провідних світових країн, що призвело до зменшення обсягів виробництва сталі та металопрокату.

На сьогоднішній день світові гравці металургійного ринку в один голос заявляють, що цінове дно вже пробите, а з початком осені варто очікувати зростання попиту на продукцію металургійного переділу. Безумовно, виросте ціна та сировини – металобрухту.

Війна та металобрухт

Вартість брухту з березня по квітень різко підскочила внаслідок ажіотажу на ринку металопродукції через війну. Багато компаній «запасалися» про всяк випадок. І брухтом і готовим прокатом.

На ринку ЄС середня ціна брухту зросла на $134, США – на $141 за тонну, і становила відповідно $612 та $617. На відміну від США та ЄС, на китайському ринку ціна брухту зросла незначно, на $70 за кожну тонну сировини і відповідно становила 640 доларів за тонну.

Після того як ринок заспокоївся, ціни на метал і залізну руду почали рухатися вниз, що спричинило ланцюгову реакцію зниження вартості брухту. На котирування брухту значною мірою вплинула й демпінгова політика Росії. Якщо у квітні турки купували у росіян квадратні сталеві заготівки, а не брухт (попит знижувався, ціна падала), то в липні вже економічно доцільніше купувати брухт, оскільки собівартість сталі та заготівок на російських металургійних заводах збільшилася через штучне підвищення курсу рубля.

У липні 2022 року світові котирування металобрухту обвалилися (крім Китаю) і знову показують зростання, хоча заради об’єктивності передумов для підвищення цін немає. Швидше за все, було досягнуто психологічних цифр, нижче яких ціни вже неможливо знижувати. Свій вплив зробив і відкладений попит. Якщо нічого кардинально не зміниться, то не варто очікувати підвищення як мінімум до середини-кінця серпня, коли ділова активність зросте.

Європейські котирування на брухт хоч і багато в чому визначає Туреччина, але в кожній країні Євросоюзу цінова політика може кардинально відрізнятись від турецького ринку. Вона багато в чому залежить від особливостей метвиробництв у кожній країні, потреб у сировині тощо. Так, наприклад, в Італії вартість тонни брухту знизилася на $101-106 доларів, завдяки тому, що італійські виробники запаслися сировиною, тому навіть турецьке подорожчання брухту не позначилося на внутрішніх цінах.

Ціни у Туреччині

Через вторгнення російської армії до України миттєво підвищилися котирування брухту в Туреччині. Середня вартість тоді збільшилася на $149 і становила $655 за тонну. Аналогічна ситуація спостерігалася у період з 24 червня до 1 липня. Така реакція ринку обґрунтована тим, що Туреччина є найбільшим споживачем брухту в регіоні. За період із січня по травень 2022 року Туреччина імпортувала на 0,8% металобрухту більше, ніж за аналогічний період 2021 р. Але, не зважаючи на це, Туреччина зменшила виробництво чавуну на 9,9% і сталі на 2,8%: за інформації World Steel Association. У розпал літа турецькі металурги на тлі падіння попиту намагаються зменшити обсяги виробництва металопрокату, тому незабаром очікується зниження імпорту металобрухту.