Прогнози експертів щодо відновлення промисловості України після війни варіюються. За словами голови держави, повоєнна відбудова країни перетвориться на основну мету. Верховний головнокомандувач сповістив на загал, що після перемоги відновлять усе, що зруйнував агресор. Президент наголосив, що це займе мінімум часу, але все буде максимально якісно.

Наразі загальні втрати економіки України можуть досягати позначки в 600 млрд доларів. Нині відомо про загальну суму збитків інфраструктури, що офіційно задокументовано. Вона сягає майже 88 мільярдів доларів. Якщо порівнювати із Сирією, то остання оцінка втрат внаслідок військового конфлікту, яка була здійснена під патронатом ООН, становить 442 мільярди. Сюди входять прямі збитки від фізичного знищення інфраструктури та промислових об’єктів, що сягають 117 мільярдів доларів.

Головні галузі промисловості

Військові дії відобразилися на всіх сферах життя, не оминули вони й промисловість. Якщо проаналізувати кожну з основних галузей, то можна отримати таку картину.

Щодо металургії, то українські металургійні підприємства за результатами за період січень-червень 2022 року зменшили випуск прокату на 41,6% порівняно з тим самим періодом минулого року – до 4,02 млн т. Зокрема, на 42% знизився виплав чавуну за півроку на відміну від періоду січень-червень 2021 року – до 4,54 млн. т. Виробництво сталі за вказаний проміжок часу впало на 41,8% – до 4,54 млн. т.

Заходи щодо майбутнього розвитку промисловості

Президент виніс указ від 21 квітня 2022 року, відповідно до якого необхідно було створити консультативно-дорадчий орган – Національну раду щодо відновлення України від наслідків війни. Згідно з оцінкою експертів, серед першочергових завдань Національної ради є:

  • формування плану дій з повоєнного відновлення та розвитку країни, що стосується сфер машинобудування, металопрокату, металообробки;
  • виявлення та розробка пропозицій щодо найважливіших реформ;
  • підготовка стратегічних ініціатив, проектів нормативно-правових актів.

Також доведеться зайнятися відновленням і розвитком структур та підрозділів, винести на розгляд питання будівництва, модернізації населених пунктів.

Діяльність підприємств Метінвесту

Військове вторгнення росії в Україну мало значний вплив на роботу Метінвесту. Великі зміни щодо ситуації з металургійними комбінатами Метінвесту у Маріуполі та Авдіївським коксохімічним заводом відсутні.

На роботу інших українських активів групи вплинула значна кількість факторів, наприклад, зменшення ціни на сталь у всьому світі на тлі зниження попиту на сталь та залізну руду. Також варто відзначити той факт, що собівартість виробництва металопродукції зросла внаслідок збільшення цін на енергоносії (у тому числі природний газ) та сировину, що також супроводжується слабким попитом на сталь на внутрішньому ринку.

Не можна ігнорувати й те, що в країні відбулися зміни в маршрутах логістики та ланцюжках постачання, а доставка товарів кінцевим споживачам пов’язана з високими транспортними витратами.